Bygg en pengamaskin

Skulle du vilja få betalt för att resa, umgås med familj och vänner eller vad som helst? Tänk om du kunde få lika mycket betalt som när du jobbar, fast utan att behöva gå till jobbet. Det är faktiskt möjligt! Genom att bygga din egen pengamaskin kan du bli fri från måsten och krav, men ändå leva gott på din inkomst.

– Låt pengarna jobba åt dig och göra dig rik

– Alla kan göra det

– Börja spara i fonder eller aktier  idag

Rekommenderad nätmäklare 2020

Hos en nätmäklare kan du köpa och sälja fodner och aktier. Avanza är den nätmäklare som är mest kundvänlig med riktigt låga kostnader, en väldigt lättanvänd och bra app samt att de bjuder på mycket gratis kunskap och gör det kul att investera.

Vad är en pengamaskin?

En pengamaskin är ett uttryck för att beskriva en eller flera passiva inkomster. Passiva inkomster är sådana som betalas till dig utan att de byts ut mot arbete. Det vill säga, du får betalt oavsett om du jobbar eller inte. En pengamaskin ger dig inkomster som betalar alla eller delar av dina utgifter, du är då fri att själv bestämma vad du vill göra med din tid. 

Rent konkret består pengamaskinen ofta till stor del av aktier och fonder som ger en relativt pålitlig och stabil avkastning år efter år. Pengamaskinen kan också bestå av fastigheter som hyrs ut, lån till andra privatpersoner (så kallade peer-to-peer-lån) eller vad som helst som ger en passiv inkomst. Grundidén är att pengamaskinen byggs av dig, växer sig större över tid och till slut blir din huvudsakliga inkomstkälla.

Varför du borde bygga en egen pengamaskin

De flesta har nog någon gång känt att de skulle vilja spendera sina dagar lite annorlunda än vad de faktiskt gör. Kanske jobba lite mindre, umgås lite mer med familj och vänner. Ta chansen att resa och se världen. Tyvärr är det ju så att de flesta av oss är beroende av vår inkomst från jobb och annat för att kunna betala våra vardagskostnader. Det är inte många som känner att det finns marginaler att gå ner i tid eller ta ett sabbatsår eller liknande. 

Med en pengamaskin får du alltid betalt, oavsett om du jobbar eller inte. Det ger dig en trygghet som är svår att föreställa sig, men som innebär att du i princip helt fritt kan bestämma dig för hur ditt liv ska se ut. Trivs du bra med att jobba kan du göra det, men känna dig trygg med att själv välja hur mycket. Om du inte trivs i din arbetssituation kan pengamaskinen ge dig makt att göra en förändring. Det kan ge en otrolig skillnad i livskvalitet.

Så fungerar ränta-på-ränta

Ett återkommande påstående är att Albert Einstein lär ha sagt att ränta-på-ränta är världens åttonde underverk. Huruvida det är sant eller inte att just Einstein sa det lämnar jag osagt, men faktum är att det ligger något i de orden. 

När du sparar pengar på ett vanligt sparkonto eller i aktier/fonder kan du normalt sett räkna med att få ränta (eller annan avkastning i form av värdeökning). I slutet av varje år har du åtminstone teoretiskt mer pengar på kontot än du hade vid samma tid året innan. Under det kommande året får du då inte bara avkastning på den ursprungliga summan, utan även på den ränta som tillkommit. Denna effekt är konstant och för varje år innebär det att en större del av värdeökningen består av att du får ränta på pengar som kommer från tidigare avkastning. Ränta på ränta, helt enkel! Den här effekten tar lite tid att visa sig men när snöbollen väl börjat rulla gör den det med en otrolig kraft. Det är på grund av att den här kraften till slut sköter sig självt som gjort att man pratar om det som en pengamaskin. 

Räkneexempel

Låt oss utgå från att du har 50 000 kronor i en aktiefond som i snitt ger 8 % i avkastning per år. Efter ett år har dina pengar vuxit med 4 000 (50 000 * 0,08) kronor. Du har 54 000 på kontot varav din avkastning är 4 000. Om nästa år blir likadant och du återigen får 8 % i avkastning kommer du att få en total avkastning på 4 320 (54 000 * 0,08) kronor. De ytterligare 320 kronorna är ren ränta på ränta. Med en avkastning på 8 % årligen kommer ränta-på-ränta-effekten göra att ditt ursprungliga saldo fördubblats på cirka nio år. Helt utan att du behövt sätta in en krona extra.

Fungerar det verkligen?

Det låter lite för bra för att vara sant, vad är haken? Går det verkligen att bygga en pengamaskin eller är det något lurt? Sanningen är att det absolut går att bli fri och rik genom att bygga en pengamaskin. Du behöver inte ha jättehög lön eller leva på nudlar. Det som krävs är en plan att följa och en stor dos vilja och tålamod. För de flesta byggs inte pengamaskinen över en natt. Räkna snarare med att det är ett långsiktigt projekt. 

Det är också därför som inte alla redan har en egen pengamaskin. De allra flesta försöker inte ens, men även bland de som börjar är det många som tappar tålamodet innan snöbollen börjar rulla ordentligt. Om du har viljan att göra det som krävs vågar jag påstå att det bara är en tidsfråga innan din pengamaskin gör dig fri. 

Uppnå dina drömmar med hjälp av pengamaskinen

Innan vi går in på hur du också kan bygga din egen pengamaskin vill jag bara stanna upp lite. Jag vill uppmuntra dig att ta dig en funderare på vad du har för mål i livet. Vad är det du verkligen vill göra? Skriv gärna ner dina mål, det hjälper dig att formulera dem lite tydligare. 

Poängen med det är att det är lättare att orka fortsätta bygga på pengamaskinen om du kan koppla den till dina egna mål i livet. Du kanske har en vilja att sluta jobba och flytta till ett varmare land? Då är det det du ska fokusera på när det känns svårt och omotiverande att fortsätta gneta med pengamaskinen. Men som sagt, den som fortsätter jobba på den kommer till slut att kunna känna sig helt fri.

Bygg din egen pengamaskin

Hur går det då till när du ska bygga din egen pengamaskin? Först och främst är det viktigt att förstå att du har tiden på din sida. Den så kallade ränta-på-ränta-effekten arbetar till din fördel och kommer med tiden att jobba upp en medvind åt dig. Till slut kommer din pengamaskin växa så pass mycket av sig självt att du knappt behöver göra något alls för att pengarna ska lägga sig på hög.

Förutsättningen för att ta sig dit är att regelbundet och över tid bygga vidare på din pengamaskin. Du gör i de flesta fall bäst val om du fokuserar på stabila kassaflöden som med hyfsad säkerhet ger dig nya färska pengar att investera i din pengamaskin. Det enklaste sättet är att investera i aktier och fonder, men det finns även andra alternativ som kan vara en bra krydda i din portfölj. Genom att tålmodigt och långsiktigt bygga upp din pengamaskin kommer du att skapa trygghet och nya möjligheter för dig själv och din familj.

Spara regelbundet

Med ränta på ränta har du en ökande medvind i ryggen. Men har du inte ett enormt startkapital kommer du att behöva göra löpande insättningar för att pengamaskinen ska växa sig och bli stor. Det bästa och viktigaste rådet jag kan ge dig är att börja månadsspara. Det kvittar egentligen hur mycket eller lite du har möjlighet att spara, men ju mer desto snabbare kommer pengamaskinen såklart att växa. Om du inte sparat alls hittills är en bra tumregel att försöka spara 10 % av din nettolön (lön efter skatt) varje månad. För de flesta krävs det inte så stor omställning för att leva på 90 % av lönen men de pengar som sätts av kommer att göra stor skillnad för din ekonomi. Om du har svårt att avvara 10 % just nu så går det bra med mindre, men försök gärna hitta möjlighet att skapa utrymme i din ekonomi för ett långsiktigt sparande. 

Om du till exempel tjänar 20 000 kronor efter skatt varje månad är alltså rekommendationen att spara 2 000 kronor eller mer. Ett beprövat sätt att få det sparandet att faktiskt ske är att göra överföringen till ditt sparkonto/aktieportfölj direkt när din lön kommer. Till och med före du betalar räkningarna! Poängen med det är att skapa en vana där du ser till att investera i dig själv först. Efter att du gjort insättningen och betalat dina räkningar kan du med gott samvete göra vad du vill med resten.

Det finns ytterligare en poäng med att spara regelbundet varje månad. Om du investerar i aktier och fonder så kommer du snart märka att marknaden ibland går kraftigt upp eller ner. Det är svårt att förutse hur dina aktier ska röra sig och när det är bäst läge för att köpa mer. Genom att göra regelbundna insättningar och köp varje månad kommer du att jämn ut den effekten. Ibland kommer du att köpa när marknaden står högt och kanske är lite dyr. Men du kommer också köpa när marknaden är helt nedtryckt och alldeles för billig. Totalt sett jämnar det ut sig och du blir en vinnare med tiden. 

Skaffa en aktie- och fondportfölj

Det enklaste och mest lättillgängliga sättet att börja på din pengamaskin är genom att investera i aktier och fonder. Om du aldrig gjort det förut behöver du inte bli avskräckt, det är faktiskt ganska okomplicerat. Det går att ägna ett helt liv åt att lära sig allt om aktiemarknaden, men du kommer också rätt långt på att bara läsa klart den här artikeln och sen ägna den någon kvart i månaden. 

Hur som helst rekommenderar jag dig att skaffa ett konto för aktier och fonder. Det kan du göra hos vilken bank som helst, men personligen gillar jag och rekommenderar Avanza. Jag har Swedbank som vanlig bank men gör i stort sett alla mina aktieaffärer hos Avanza sedan flera år. De är klart bäst på att göra det enkelt för dig som användare, dessutom är de bjussiga med kunskap och inspiration. Inte minst har de bland de billigaste transaktionskostnaderna på marknaden. Du kan skaffa dig ett konto hos Avanza helt gratis på ett par minuter med bank-id, här är länken direkt till där du kan registrera dig som kund.

Avanza – Min favorit bland nätmäklarna

Den bank jag själv använder och föredrar för sparande i aktier och fonder är Avanza. Jag har varit kund hos dem sen 2014 och tycker att de går från klarhet till klarhet. Deras hemsida och app fungerar prickfritt och står ut som de mest användarvänliga av alla, speciellt för nybörjare.

Jag tycker dessutom att de bjuder på en hel del väldigt värdefulla extramaterial i form av nyheter, intressanta blogginlägg och inspiration för ditt investerande. Om du registrerar ett nytt konto är courtaget (dvs avgiften för att köpa eller sälja en aktie) helt gratis tills det att du nått upp till 50 000 kronor på kontot. Även därefter är deras priser väldigt låga, bland de lägsta på marknaden.

Du fixar ett konto hos Avanza på ett par minuter. Ja rekommenderar dem väldigt, väldigt varmt. 

Olika kontotyper

Efter att du skapat ett konto hos en bank som erbjuder aktiehandel behöver du se till att få rätt kontotyp. Det finns tre huvudsakliga alternativ: aktie- och fondkonto, investeringssparkonto och kapitalförsäkring. Jag använder i huvudsakligen de senare två och rekommenderar dig att göra detsamma. Det kostar dig inget att öppna ett eller flera konton av dessa typer. Om du vill kan du använda en kombination, till exempel om du vill äga både svenska och utländska aktier med det mest optimala upplägget.

Aktie- och fondkonto

Ett aktie- och fondkonto fungerar på så vis att du beskattas på din faktiska vinst eller förlust. Du beskattas alltså bara vid en försäljning när din eventuella vinst görs. Det betyder också att du i din deklaration måste föra in dina affärer och skatta 30 % av en eventuell vinst när du säljer en fond eller aktie. Samma sak gäller om du emottar en utdelning som då beskattas med 30 %.

Detta sätt att beskatta ger en avbränning som kan ha ganska stor negativ påverkan och om du inte med säkerhet vet att alla innehav kommer att behållas i tjugo år eller mer är det högst osäkert att det är lönsamt att spara i den här kontoformen. Dessutom är det lite obekvämt att behöva göra extra arbete i deklarationen.

Investeringssparkonto

Investeringssparkonto är i de flesta fall en smidigare sparform och det jag själv använder till störst del. Istället för att beskattas på din faktiska avkastning betalar du istället en schablonskatt. Schablonskatten beräknas utifrån statslåneräntan som just nu är historiskt lån. Effekten av detta blir att du betalar en årlig skatt på det totala innehavet som motsvarar knappt en halv procent av ditt totala portföljvärde. Med 100 000 kronor i portföljen beskattas du alltså med lite mindre än en femhundring per år. Detta beräknas årligen baserat på insättningar och ditt genomsnittliga värde på kontot. Dessutom är utdelningar helt skattebefriade på ett ISK.

Förutom att det är skattemässigt förmånligt ger ett ISK också dig rätten att delta i bolagsstämmor. Jag köper alla mina fonder och svenska aktier via mitt ISK.

Kapitalförsäkring

Det tredje alternativet är en kapitalförsäkring. Skatteupplägget är detsamma som i ett ISK med låg schablonbeskattning och skattefria utdelningar. Den främsta skillnaden är att kontot formellt innehas av en försäkringsgivare, i det här fallet Avanza eller Nordnet. Det har både för- och nackdelar.

En fördel är att din nätmäklare kommer att sköta eventuella återkrav av skatt betald på utländska utdelningar, utan att du behöver lyfta ett finger. Du kan även välja att ange en förmånstagare, till exempel din partner eller barn. Det betyder att pengarna tills vidare fortsatt är dina men att de tillfaller förmånstagaren i händelse av din bortgång. Nackdelen med en KF är att nätmäklaren står som formell innehavare av aktier (om du har några i portföljen), vilket gör att du inte kan delta i årsstämmor.

Jag använder en KF för barnspar samt för köp av utländska aktier. Om inget av detta är relevant för dig så råder jag dig att börja med ett ISK.

Investera i fonder

Med ett konto skapat är du redo för att göra dina första köp. Jag vill först påpeka att jag inte sysslar med rekommendationer av enskilda fonder och aktier. Med det sagt finns det några grundläggande tips där du som nybörjare kan läsa in dig vidare.

En välbalanserad portfölj bör innehålla en kombination av flera innehav.  Det kan vara lite klurigt att välja rätt när man är nybörjare, och då passar det bra att börja med fonder. En bra början kan därför vara att köpa in sig i en eller ett par billiga indexfonder.

Indexfonder – vad är det?

En fond består av en massa olika aktier (ibland annat än aktier också). För att låna en jämförelse från Nicklas Andersson (du hittar honom på Twitter här) på Avanza, om enskilda aktier är som godisbitar så är fonder som en godispåse där någon annan valt ut en mix åt dig. När du köper en fond får du en blandning som på ett eller annat sätt har tagits fram av någon annan. Ibland gör fondförvaltaren valen helt fritt utifrån sina egna kriterier, det kallas då för aktiv förvaltning.

Det finns också så kallade indexfonder där förvaltningen sker helt och hållet för att följa ett index. Det finns många index men det största i Sverige kallas OMXS30 och består av de trettio bolag som är mest omsatta på börsen. Däri hittar du till exempel bolag som Ericsson, HM, Volvo och våra storbanker. En indexfond följer alltså helt enkelt ett index. Fördelen med indexfonder är att de har väldigt låga fondavgifter. Det finns för och nackdelar med att investera i indexfonder men nu när du håller på att börja bygga din pengamaskin är det ett utmärkt val som bas i din portfölj.

Populära indexfonder

Här är ett urval av de indexfonder som kan köpas via Avanza. De har olika inriktning men ger dig allihop mycket för pengarna. Klicka på länkarna för att komma till fondens sida där du kan läsa mer och även köpa fondandelar.

Avanza Zero

Exempel på innehav: Ericsson, Atlas Copco, Hennes & Mauritz, Volvo, Assa Abloy

Avgift: 0 %

Avanza Zero är en populär gratisfond som kan köpas via Avanza. Fonden följer OMXS30 med de trettio mest omsatta svenska storbolagsaktierna. En bra grund i en nystartad pengamaskin.

Länk till fonden hos Avanza

SPP Aktiefond USA

Exempel på innehav: Apple, Microsoft, Amazon, Facebook, Alphabet (Google)

Avgift: 0,22 %

Denna fond fungerar som en sorts motsvarighet till Avanza Zero fast för de stora amerikanska indexen. Fonden består till stor del av de stora amerikanska teknikbolagen, men även en hel del inom finans och sjukvård. 

Länk till fonden hos Avanza

Länsförsäkring Tillväxtmarknad Indexnära

Exempel på innehav: Alibaba, Tencent, Samsung, Taiwan Semiconductor Manufacturing, Naspers

Avgift: 0,50 %

Denna fond följer indexet MSCI Emerging Markets som fokuserar på så kallade tillväxtmarknader (ex Kina, Indien med flera). I indexet finns främst bolag inom finans och teknik, på marknader som växer kraftigt och där utvecklingen går i rask takt. Kan enligt mig vara ett intressant tillägg i en bred pengamaskin. 

Länk till fonden hos Avanza

Investera i aktier med krockkudde

Vill du så kan du komplettera dina fonder med en eller flera aktier. Det finns flera goda skäl att välja att köpa aktier, inte minst om du vill välja helt själv vad du investerar i.

Att köpa aktier är också ett av de bästa sätten att lära sig mer om börsen om du känner för att intressera dig lite djupare. Om du väljer att köpa enbart aktier bör du satsa på att sprida ut dina innehav över minst 10-15 olika aktier. Du gör även bäst i att välja aktier i bolag som är relativt väletablerade, har en verksamhet du förstår dig på och som har framtiden för sig.

För dig som är ny till aktier finns det ett par kriterier som är bra att ha utkik efter.

  1. Köp endast bolag som gör vinst. Ett vanligt nybörjarmisstag är att köpa aktier i bolag som ännu inte lyckats göra vinst med förhoppningen att det snart ska lossna och bli en aktieraket. Viljan att tjäna snabba pengar kan i det fallet oftast leda till att stora delar eller hela summan förloras. Om du håller dig till att köpa aktier i bolag som redan lyckats tjäna pengar kommer du att undvika de värsta riskerna.
  2. Köp rimligt värderade bolag, gärna som ger utdelning. Detta är lättare sagt än gjort och speciellt som nybörjare är det svårt att veta vad som är en rimlig värdering. Satsa då på att göra regelbundna köp med jämna mellanrum, så får du över tid en genomsnittlig köpkurs som är rimlig. Riktar du in dig mot aktier som ger utdelning får du en sorts inbyggd krockkudde. Oavsett hur aktiens kurs går, upp eller ner, så får du utdelningen betald. Den kan du i sin tur använda för att köpa mer aktier, och på så vis stärka effekten av ränta på ränta. 

Du kan leta efter aktier att investera i helt gratis genom att använda Avanzas aktielista. Där kan du filtrera på en mängd olika kriterier, till exempel på vilken utdelning bolaget ger ut. En lite mer avancerad tjänst för att söka fram potentiella bolag att investera i är Börsdata. Den tjänsten är utmärkt och oerhört användbar för aktieintresserade, men kostar en slant i månaden.

Investmentbolag – fondliknande aktier med lägre risk

En av de mest populära kategorierna av aktier är så kallade investmentbolag. Ett investmentbolag är enkelt uttryckt ett bolag som äger hela eller delar av andra bolag. Det är på många sätt likt att äga en fond, men du köper aktier i dem istället. Det som är bra med investmentbolag är att de har en naturligt lägre risk tack vare att de består av många olika bolag i olika branscher. Dessutom ger de ofta en utdelning som motsvarar en direktavkastning på 2-4 %. Tack vare detta är de ofta ansedda som de perfekta aktierna att börja med för en nybörjare, eftersom de anses lite mindre osäkra än många andra sorters aktier.

Några av de mest populära aktierna av typen investmentbolag är Investor, Kinnevik, Latour och Industrivärden.

Återinvestera utdelningen

Om du äger aktier som ger utdelning kommer du typiskt sett få pengar utbetalda till dig en gång per år. En del aktier betalar ut flera gånger per år. Du kan klicka dig in på aktiens sida på Avanza för att se en kalender för när utdelningen sker för just den aktien. Pengarna fr¨mn utdelningen hamnar på samma konto som du har aktierna på, utan att du behöver göra något speciellt. Det som är viktigt att komma ihåg att göra är att ta dessa pengar och återinvestera dem i nya aktier eller fonder. Om du glömmer bort att göra det så kommer ränta-på-ränta-effekten att utebli. Du kan använda pengarna till att köpa vad du vill, det spelar ingen roll varifrån utdelningen kommer. Det viktiga är att pengarna sätts i arbete genom att de återinvesteras.

Alternativa intäktskällor

Förutom fonder och aktier finns det fler mer eller mindre vanliga sätt att bygga på pengamaskinen. Det de har gemensamt är att de är i stort sett passiva intäkter eller åtminstone ger stabila intäkter till inget eller relativt lite arbete.

Lån till andra privatpersoner (Peer-to-Peer)

De senaste åren har det blivit mer och mer populärt att investera i så kallade peer-to-peer-lån, det vill säga lån mellan privatpersoner. Du skapar helt enkelt ett konto hos en tjänst för detta och sätter in då mycket eller lite pengar du vill. Tjänsten kopplar dig sen samman med privatpersoner som vill låna pengar och som betalar dig ränta (ofta kring 6-7 % per år). Dina pengar delas upp och lånas ut i mängder av lån, så risken för att inte få betalt blir på det viset betydligt lägre. Den totala avkastningen du får från detta blir bra, dessutom med minimal ansträngning från din sida. Jag själv har en mindre del av mitt kapital i den här typen av investeringar, men gillar dess enkelhet och att du slipper bry dig om börsens rörelser. Den inbetalade räntan går alltid upp, upp, upp.

Uppnå dina drömmar

Okej, nu har du fått grundverktygen för att bygga din egen pengamaskin. Det är bara att börja, och genom att tålmodigt fortsätta kommer du hela tiden komma närmare dina mål och drömmar.

Det är bara några saker till jag vill skicka med dig, nämligen hur du gör för att hålla motivationen uppe samt hur du kan ta reda på hur stor din pengamaskin behöver bli innan den är klar.

Så vet du att pengamaskinen är färdig

Det här är en svår nöt att knäcka eftersom det i stort sett helt beror på vilka mål du har och hur mycket pengar som krävs för att den ska kunna realiseras. Det jag kan göra är att ge dig några enkla minnesregler som du kan använda för din egen situation. 

Hur mycket pengar du behöver få ut

Ditt mål kanske är att leva samma liv som du gör idag, fast du vill gå ner i arbetstid eller sluta jobba helt. Då kan du ganska enkelt räkna ut hur mycket pengar du skulle behöva för att kunna realisera ditt mål. Summan kommer nog hamna ungefär där din lön är idag, minus pengarna du sparar till pengamaskinen. Låt säga att du idag lever för 18 000 kronor efter skatt och efter att du sparat. Då behöver pengamaskinen alltså ge dig 18 000 per månad eller 216 000 per år för att du ska kunna vara helt fri. 

Du kan självklart ha andra drömmar som du väntar dig är både dyrare och billigare än din nuvarande tillvaro. Då får du försöka justera för det och höfta till en siffra som är rimlig.

Hur stor pengamaskinen behöver vara 

Om din pengamaskin består till 100 % av aktier som ger utdelning blir det återigen hyfsat lätt att räkna ut. Låt säga att din totala portfölj ger utdelningar som motsvarar 5 % varje år. Om du behöver få ut 216 000 kronor blir beräkningen såhär:

216 000 / 0,05 = 4 320 000

Du behöver alltså ha drygt 4,3 miljoner på aktiekontot för att få tillräckligt stora utdelningar för att täcka dina kostnader. Om du nu tänker att den summan är helt utom räckhåll vill jag än en gång påminna om att ränta på ränta ger dig medvind. Ger du dig själv tillräckligt med tid så är den summan absolut inom räckhåll även för dig. 

Om din pengamaskin består av en mix av tillgångar (fonder, aktier, intäkter från lån med mera) kommer du inte ha tillräckligt stora utdelningar för att de ska räcka. Det finns då en annan tumregel som kallas för 4%-regeln. Kort sammanfattat bygger den på att dina tillgångar har en viss värdeökning som gör att du varje år kan ta ut 4 % av pengamaskinens totala värde. Värdeökningen som sker (enligt ett genomsnitt) gör att du med den metoden kan fortsätta ta ut pengar utan att de ska ta slut. Det enklaste sättet att räkna ut hur mycket du behöver enligt den principen är att ta den summa du vill få ut och multiplicera med 25.

216 000 * 25 = 5 400 000

Det ger alltså att du med den tumregeln behöver samla ihop 5,4 miljoner. Tänk på att dessa siffror är ungefärliga och dessutom inte tar hänsyn till att du förmodligen har andra inkomster i form av pensionsutbetalningar etc under delar av livet. Ändå ger det dig en ungefärlig uppfattning om var du ska sätta ditt slutmål. 

Behåll motivationen

Vi fungerar alla olika och har olika förutsättningar. Med stor sannolikhet kommer du ändå vid något tillfälle känna att det går för långsamt att få pengamaskinen att växa. Du kanske tvivlar på att det är möjligt eller att du har förutsättningarna för att kunna fortsätta spara tillräckligt. 

Jag vill då påminna dig om att det inte är meningen att det ska fort eller enkelt. Tyvärr! Det är genom att behålla tålamodet och fortsätta investera i pengamaskinen i vått och torrt som du en dag kommer att få skörda frukterna av det. Låt dig inte skrämmas av börsens rörelser upp och ner. Låt dig inte heller tappa motivationen om du under en tid har svårt att spara så mycket som du skulle vilja. Det är helt okej, men gör ditt bästa. Du kommer att tacka dig själv för det en dag.

Ett konkret tips som är bra för motivationen är att hålla sig lite uppdaterad kring vad som händer på börsen och i världen omkring. Det finns mängder av podcasts, bloggar och annat som kan ge dig inspiration och motivation. Du kommer märka att du inte är ensam på den här resan, det finns många som har samma mål som du.

Lycka till!